Mag je nog heftruckflessen vullen bij LPG-tankstations?

 

Bij Holthausen Gassen krijgen we regelmatig de vraag of je heftruckflessen mag vullen bij LPG-tankstations. Per 1 januari 2016 is er een nieuwe activiteitenregeling Artikel 5.74 Activiteitenregeling milieubeheer van kracht. In deze activiteitenregeling wordt heel duidelijk omschreven wat wel en niet is toegestaan rondom het vullen van heftruckflessen bij LPG-tankstations.

 

Het is op dit moment verboden om uw heftruckflessen zelf te vullen bij een LPG-tankstation.

 

Risico’s zelf vullen

Wanneer de omgevingstemperatuur van een gasfles stijgt, neemt de druk in de fles ook toe. Als de fles tot 90% of zelfs 100% gevuld is, is er te weinig ruimte voor deze druktoename en kan de fles beschadigd raken. Er bestaat de kans dat de gasfles gaat bollen en na verloop van tijd openscheurt. Wanneer dit gebeurt lekt het gas in de omgeving en is er een grote kans op brand of explosiegevaar.

 

De inhoud, die in vloeibare vorm in de fles zit, zal bij ontploffing ineens vrijkomen. Dit verschijnsel wordt een BLEVE effect genoemd. Dit verschijnsel is zo krachtig dat in veel gevallen de fles als een ongeleid projectiel weggeslingerd wordt.

Een ander risico is dat er in plaats van damp vloeibaar gas uit de kraan stroomt. Daarnaast bevat LPG een vettige substantie (glycerine) die schadelijk kan zijn voor gevoelige apparatuur.

 

De belangrijkste risico’s zijn:

  • Een gasfles explosie die ontstaat door het overvullen van een fles.
  • Vloeibare afname oftewel het BLEVE effect (boiling Liquid vaperouse Explosion)
  • Niet verzekerd
  • Illegaal
  • Brandgevaarlijk

 

Hoe komt u dan nu aan heftruckgas?

Bij Holthausen Gassen bent u altijd van harte welkom om uw lege gasfles om te wisselen voor een volle gasfles. Bent u niet in de buurt gevestigd, heeft u niet de tijd of heeft u meer dan drie heftruckflessen per levering nodig? Dan bezorgen wij de flessen graag bij u op locatie.

Holthausen Gassen is voorzien van eigen transport die speciaal is ingericht voor het veilig vervoeren van gasflessen. Door onze vaste rij-routes weet u precies wanneer u uw nieuwe gas kunt verwachten, u dient uiteraard wel op tijd uw bestelling aan ons door te geven.

 

Ontvangt u nog geen gas van ons en wilt u graag dat we gas bij u op locatie komen leveren?

Dat is mogelijk, neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.