De koelgassen in ons assortiment bieden oplossingen voor diverse toepassingen. Van de vrieskist bij particulieren thuis tot aan koelvitrines in supermarkten/restaurants en bij traiteurs of een nauwkeurige temperatuurbeheersing in de laadruimtes van bestelauto's. Wij kunnen in uw vraag voorzien. Hieronder vindt u een aantal gastypen met voorbeelden van mogelijke toepassingen.

Holthausen Gassen levert de gassen in een grote variëteit aan verpakkingen, van de kleinste fles tot een bulkcontainer. Informeer bij onze vertegenwoordigers naar een gepaste oplossing. Wij helpen u daarmee graag verder. 

R-22 gegenereerd

HCFK koelgas voor toepassing in stationaire en commerciële airconditioning en voor medium en lage temperatuur commerciële koeling. R-22 is o.a. bekend als koelgas in koel- en vriesinstallaties in de supermarktbranche, koelhuizen voor opslag en in de transportkoeling. 

LET OP! Per 1 januari 2015 is het bijvullen van HCFK’s verboden. Daarbij gaat het onder andere om het veelgebruikte koudemiddel R22, inclusief de mengsels waarin R22 is toegepast, waaronder R401, R402, R403, R408 en R409. Deze koudemiddelen mogen vanaf 2015 niet langer worden bijgevuld in koel- en klimaat installaties of warmtepompen. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor uw installatie.

R-134a

HFK koelgas voor toepassing in zowel medium en hoge temperatuur stationaire commerciële koeling als in waterchillers en huishoudelijke toepassingen. Daarnaast is R-134a wereldwijd het standaard koelgas dat wordt gebruikt voor mobiele airconditioningsystemen.

R-134 Suva UV

Koelgas en lekdetector in één. Het is een modificatie van het bekende R-134a, waarbij een lekdetector in de vorm van een uv-kleurstof aan de olie is toegevoegd.

R-404A

HFK koelgas dat primair wordt toegepast in nieuwe commerciële koelinstallaties. Diverse producenten van compressors en andere koeltechnische componenten erkennen de mogelijkheden van dit koelgas, dat daarmee een van de belangrijkste opvolgers van R-22 is.

R-507

HFK koelgas dat toegepast kan worden in zowel nieuwe als bestaande commerciële koelinstallaties. R-507 is een blend en wijkt in samenstelling iets af van R-404A door de toevoeging van een klein percentage R-134a.

R-407C

HFK koelgas voor toepassing in zowel nieuwe als bestaande huishoudelijke en commerciële airconditioningsystemen, en ook in warmtepompen.

R-410A

HFK koelgas voor toepassing in huishoudelijke en kleinere commerciële airconditioningsystemen, en ook in warmtepompen.

R-422D ISCEON M029

HFK koelgas dat als retrofit koelgas gebruikt kan worden waar R-22 toegepast wordt in lage en medium temperatuur koeling met directe expansie, inclusief commerciële koeling in supermarkten. Verder kan het koelgas toegepast worden in stationaire airconditioningsystemen met directe expansie en waterchillers met directe expansie.

R-417A ISCEON M059

HFK koelgas dat als retrofit koelgas gebruikt kan worden waar R-22 toegepast wordt in airconditioningsystemen met directe expansie en medium temperatuur commerciële koeling.

R-422A ISCEON M079

HFK koelgas dat als retrofit koelgas gebruikt kan worden waar R-22 en R-22 blends toegepast worden in lage temperatuur commerciële koeling en in industriële koeling met directe expansie. Dit gas is minder geschikt als retrofit koelgas voor industriële pompsystemen. De ervaring leert dat R-422D ISCEON MO29 een oplossing biedt voor dergelijke installaties.

Natuurlijke koelgassen

Naast koeltechnische installaties voor synthetische koelgassen (HCFK's en HFK's) zijn er ook installaties ontworpen om te werken op natuurlijke koelgassen. Deze hebben een aantal voordelen ten opzichte van de synthetische koelgassen, maar er zijn ook enkele praktische nadelen. Een dergelijke installatie vergt specifieke kennis en een andere benadering dan een installatie geschikt voor synthetische koelgassen.

De bekendste natuurlijke koelgassen in ons assortiment zijn ammoniak (R-717) en koolzuur (R-744). In samenspraak met de koeltechnische industrie hebben we een koolzuurvariant in het assortiment opgenomen onder de naam 'koolzuur koel', die specifiek voor koeltoepassingen gebruikt kan worden.

Overige koelgassen

Naast de meest bekende synthetische en natuurlijke koelgassen heeft Holthausen Gassen ook diverse andere koelgassen in het assortiment. Denk bijvoorbeeld aan producten als R-401A, R-401B en R-402A.
Neem gerust contact met ons op als u specifiek op zoek bent naar een koelgas dat hier niet wordt toegelicht. Wij leveren meer producten dan op onze website staan vermeld.